4 Eylül 2008 Perşembe

Basitçe Amerika'dan Dizi Adına Çıkmış En İyi Şey - The Wire



Alan Moore da söylüyor bunu, sadece ben değil. Alan Moore da Watchmen'in yaratıcısı. İddialı gözükebilir ama izledikten sonra hak vermemek elde değil. Bu arada inanmayanlar şuradan Alan Moore'un söylediklerine bakabilirler.

Gelelim diziye. Dizi ilk sezonda Avon Barksdale isimli bir uyuşturucu satıcısının polis tarafından 'kovalanmasını' anlatıyor. Bunu yaparken çeşitli yollara başvuruyorlar. Bunların arasında suçluların telefonlarını dinlemek de var ki dizinin ismi de buradan geliyor. Ancak dizi öyle çok yüksek bir tempoya sahip değil. Havalı polisler, müthiş başarı hikayeleri yok. Ancak bunların aksine mükemmel karakterler ve sosyolojik gözlemler mevcut. Ayrıca olay örgüsü, oyuncu seçimi, orada yaşayan 'fakir' insanlar yani zencilerin jargonuna o kadar hakim biz dizi ki şaşırıp kalıyorsunuz. Hatırladığım kadarıyla bunun başlıca sebebi dizinin yaratıcısının bu insanlarla bir şekilde bağlantısı olması ve dizide yer alanların bazılarının hakikaten o dünyanın içinde gelmiş olması.


Daha önce bahsettiğim gibi dizinin maharetleri saymakla bitmiyor; mesela ilk sezonda Avon Barksdale ismine yoğunlaşan dizi ikinci sezonda bu hikayeyi teğetsel olarak işlemeye devam ediyor ancak peşinde oldukları adam bu sefer Frank Sobotka oluyor. Şimdi bu isimleri size saydığımda hiç bir anlam ifade etmediğini tahmin ediyorum ancak karakterleri tanıdıkça onları bir yakınınız kadar sevmeye başlıyorsunuz. Ve dizi olay örgüsü o kadar iyi işleniyor ki olaylarla hiç bir alakası olmayan insanlar iki sezon sonra başrolde olabiliyorlar, hiç bir şey boşuna yazılmıyor. Aynı anda bir kaç paralel öykü işleniyor ve bunları istediklerinde kesiştiriyorlar ve bu gelişmeleri hayranlıkla izleyebiliyorsunuz. Ayrıca her sezonda da farklı bir alandaki çürümüşlükle ilgileniyorlar. Liman işçileri, eğitim sistemi, politika...

Bu diziden bahsedip de Omar Little'dan bahsetmemek olmaz. Kendisi dizinin en ilginç karakteri. Tam anlamıyla bir 'öteki' simgesi. Zenci, suçlu, katil ve eşcinsel. Evet, böyle de ilginç bir karışım. Ancak bu izleyeni hiç rahatsız etmiyor ya da zorlama gelmiyor; o kadar doğal.
Dizinin dili de tam anlamıyla cnbc'de yayınlanamayacak kadar argo içeriyor. HBO dizisi olması itibariyla her konuda cesurlar.

Son olarak tek cümlede şunu diyeyim; devletteki yolsuzluklar, rüşvet, hasır altı, onursuzluk, dürüstlük, her zaman kötünün cezasını bulmadığı mükemmel bir karışım.

0 yorum: