20 Ocak 2009 Salı

Groundhog Day


Küçük bir kasabada her yıl yapılan geleneksel "Groundhog Day" şenliklerini görüntülemek üzere Phil, Rita ve kameran arkadaş yola çıkarlar. Phil iki dakikalık bir sunum için yılda bir defa, uzun bir yol katederek geldiği bu sakin yeri pek sevmemektedir. Fakat buraya alışmaya başlamalıdır çünkü artık her gününü burada geçirmek zorunda kalacaktır. Bir sabah uyandığında kendisini bir kez daha "Groundhog Day" şenliklerinin olduğu günde bulur ve takip eden diğer sabahlarda da bu sürekli devam eder. Aynı günün içerisine hapsolan Phil ilk başlarda bundan istifade ederek bir takım çakallıklar peşinde koşsa da, bunalmaya başladığı zamanlarda kendini iyice kaybedip kendisi için hoş olmayan bir takım manyaklıklar yapmaya başlar. Bir yandan da ilk gördüğü andan itibaren etkilendiği Rita'nın kalbini kazanmaya çalışmaktadır. Ancak Rita kolay lokma değildir ve onu tavlama konusunda ne kadar ilerlerse ilerlesin sabah olduğunda sıfırdan başlamak zorundadır.
93 yapımı bir film. Her gün aynı yerlerde aynı insanları görerek, benzer olayları yaşayarak geçiren Phil'i canlandıran Bill Murray "sıkıntı" duygusunu mimikleri ve hareketleriyle güldürücü bir şekilde yansıtmış. Filmin tarzı da genel anlamda zaten komedi. Ortalardan itibaren hafiften romantizm başlıyor. Türkçeye "Bugün Aslında Dündü" olarak çevrilmiş. Aslında çevrilmiş demek gereksiz. Yeni bir isim verilmiş demek daha doğru. Filmin konusunu çok da güzel özetleyen bir isim olmuş. Bulanı tebrik ederim.(Yaşıyorsa ve çok muazzam bir rastlantı sonucu bu yazıyı sonuna kadar okursa diyerekten.)
Konusu gayet açık, komik, kafanızı yormayacak aksine dinlendirecek ve rahatlatacak, güzel bir film. Yani bana göre öyle. Benden bu kadar gerisi size kalmış. Saygılar…

1 yorum:

cinar dedi ki...

şeker bir film bence de :)